~ SAMAT DATANG / WELCOME BLOGGERZ ~ welcome guyz.. this blog were created juz for fun.. so anyone out there that felt degraded once he/she read my blog im not gonna take any responsibilities yah.. p.e.a.c.e

spread the sweetness of luRv

buddy'z

Thursday, March 10, 2016

HIV Test - PANDUAN Persediaan Awal Ke Gerbang Perkahwinan



HIV Test memang is a must for those yang merancang nak mendirikan masjid and this test valid for 6 month. 
*kalau lebih tempoh kene buat Test ni skali lagi. *
at first takut. even selalu ambek darah nak detect denggi 
tapi still takot. xleh nak hadap test ni. haha


 nak mintak encik tunang tolong tenangkan pon tengok die
macam seram nk ambek darah.
*baru tau die takut jarum*
haha

awal pagi da sampai KK (klinik kesihatan) RAWANG. around 9:30 am.
itu pon da ramai sangat manusia . 

then teros head to counter ambek nombor cakap nk buat HIV Test Untuk Kahwin.
*tak bawak ape-ape document pon just bawak pen*
then da isi borang tunggu nombor kene panggil..

CONTOH BORANG

then  sambil tggu nombor kene panggil nurse akan buat 
check up sket ambek berat tinggi and pressure. 


 after nombor da kene panggil straight away jumpa doctor and 
kita akan dapat kad untuk proceed ambek darah.

memang penantian satu penyeksaan.

time ni xde mood nak borak ngan encik tunang sebab nebes die
humanggg aihh..
haha
die buat lawak pon memang xleh hadam..
punya la lama nak tunggu turn nak ambek darah. 
otak da bayang jarum besar mane. urat timbul ke tak..
haha
rupanya
hek eleh.kejap je. tunggu punya lama.
ambek darah seminit je.
pakai rapid test


xyah pakai urat ke jarum besau. hulur je jari.
sakit sket. 
tapi kes aku sakit die mmg dasat sket. T____T
darah pon lambat nak brenti. 
nurse akan tunjuk sama ada 
result kita ade satu tick atau ade dua,
kalau satu tick maksudnya - xde HIV. 
kalau dua tick maknanya positive HIV.

lencun kapas nurse bg. naseb tisu ade encik tunang provide.hehe
Syukur Alhamdulillah dalam pukul 12 tgh hari 
selesai satu urusan.
ALLAH SWT permudahkan ari cek darah.


baca cerita orang lain kene ulang alik pejabat agama la
kene provide borang dari pejabat agama la
sistem seluruh KK problem so kene pegi hari lain la
and 
for my journey
syukur alhamdulillah xde ape halangan and semua mudah.
syukur. 

so selesai satu perkara, boleh proceed ke bende lain. 
hehe.
smoga segala masalah lepasni dapat diatasi.
amin
and semoga journey to marriage life 
dipermudahkan
amin.


so in short , SUMMARY UNTUK HIV TEST

1banyakkan berdoa segala urusan dipermudahkan. 

2. tak yah bawak ape2 document

3.  Bawak pen  sebab nak isi borang. borang dapat kat kaunter pendaftaraan KK.

4. nurse pesan jangan takut sgt. nnt efek heartbeat & pressure. haha

5. lepas ambek berat, tinggi, pressure.. kene jumpa doktor and doktor akan bagi kad untuk pergi ambek darah.

6. terus dapat tau result on the spot. either satu tick (TAKDE HIV) atau 
dua tick (POSITIVE HIV)

7. lepas selesai ambek darah and sure xde HIV kene jmp doktor yg sama balik and die akan cop . korang akan cuma dapat copy of paper *sekeping je*. means korang lulus and xde HIV.

8. HIV test ni valid untuk 6 bulan je ye sebelum tarikh kawen korang yang actual.

9. ujian HIV boleh buat kt semua Klinik kesihatan(KK) and kene charge singgit per pax. ade yang kata boleh buat kt klinik swasta and kene charge rm50 tapi borang yang disahkan kene bawak lagi skali refer kt KK supaya doktor di KK sahkan, * dua kali keje*

10. Di KK RAWANG. xperlu temu janji untuk buat ujian HIV. datang je. kalau was-was boleh call KK yang korang nak pergi. google je number fon tu. =)


p/s : semoga tulisan ni memberi manfaat untuk pengantin yg baru nak kawen. 
and juga memberi kenangan untuk aku. 
so nnt da sepuluh tahun kawen leh belek2 blog baca balik 
perjalanan mendirikan masjid. 


I LOVE YOU #FH 



another HOT stowie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...